11 des. 2016 No és un somni, som Patrimoni

Les Falles celebren el seu nomenament com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La “Crida a l’Humanitat” es va fer esperar, però va arribar. Diumenge passat 11 de desembre, les Torres de Serrans es van convertir, igual que ho fan cada últim diumenge de febrer, en l’epicentre del món faller. No era febrer, no, però l’ocasió bé ho mereixia.

L’acte va estar presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva i President de la Junta Central Fallera, Pere Fuset. Tampoc van faltar el President de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

La pólvora, la música, la llum, el so i la cremà de la Falla plantada per Juanjo García, van ser les protagonistes de la vesprada, junt amb, com no podia ser d’una altra forma, les Falleres Majors de València, Raquel Alario i Clara María Parejo.

Un espectacle audiovisual amb la projecció sobre les Torres d’escenes i composicions de colors per al que es van utilitzar 85 aparells sincronitzats, va donar el tret d’eixida de la celebració.

A continuació, les Falleres Majors de València, acompanyades de les seues Corts d’Honor, han fet una crida a tot el món, en huit llengües distintes, perquè vinguen a la nostra volguda festa i disfruten del nostre Patrimoni.

Pots llegir el discurs integre ací

Després del discurs, una projecció en què apareixien els noms de totes i cada una dels municipis que celebren Les Falles, va donar pas a un dels elements més distintius de la nostra festa, la pólvora. Un espectacle piromusical de Ricardo Caballer en el que es van disparar més de 160 quilos de material pirotècnic, compassats per algunes de les cançons més representatives de la nostra festa, com València en Falles, versionat per Bajoqueta Rock, el Faller, del mestre Serrano, i l’Himne regional.

Com a colofó, la falla creada per l’artista Juanjo García, inspirada en el cartell dissenyat per Ibán Ramón per a les Falles 2016, va ser consumida per les flames en una cremà que ja forma part de la nostra història. Perquè no, no és un son, som Patrimoni.

Pots veure la Crida a la Humanitat ací

Fotografies: Armando Romero