26 set. 2016 La Fonteta es vist de “Patrimoni”

Així ha sigut l’espectacle d’esta nit, dedicat al reconeixement de la nostra festa com a Patrimoni

Una de les nits més màgiques de l’any faller és, sense cap dubte, la nit de l’elecció de candidates a Falleres Majors de València. La Fonteta es vist de gala, en l’ambient es respiren il·lusió i nerviosisme. Es crega una atmosfera tan especial, que posa els pèls de punta… i s’escolten les primeres notes musicals. Silenci, comença l’espectacle.

Lluita de flors, la primera part de l’espectacle representat esta nit, ha convertit la Fonteta en un jardí de somni, ple de fades, palometes, elfs i altres elements de la naturalesa. I entre tots ells, de sobte, han aparegut les 144 candidates, les autèntiques protagonistes de la nit.

Representant les flors del jardí, les candidates s’han convertit en part de l’espectacle quedant completament integrades dins del jardí. L’ambient de fantasia creat entre els ballarins, els seus espectaculars vestuaris i les candidates, representava eixa lluita, sempre sana, que es crega per aconseguir el son de formar part de les Corts d’Honor i, per què no, de ser Falleres Majors de València. Un dels moments més especials, ja amb les candidates situades per tota la pista de la Fonteta, ha arribat quan estes han llançat els seus rams cap al públic, finalitzant així esta part de l’espectacle.

La segona part, “Homenaje a l’artista fallero”, ha arribat després de la desfilada de les candidates infantils. El número ha començat amb una veu en off que ha agraït el treball als artistes d’este gremi. Motles, ninots que cobren vida, la figura central d’una falla, pintura i un treball dur, mecanitzat i insaciable han sigut alguns dels elements protagonistes d’esta part, en la que cal destacar la col·laboració de l’artista faller, Juanjo García, autor de la figura central que hem pogut contemplar en l’escenari.

Després de la desfilada de les candidates majors, ha arribat el torn de “Reconocimiento”, la tercera i última part de “Patrimoni”, on el foc, un dels principals elements de la nostra festa, ha sigut el principal protagonista. Després d’una veu en off que recolza el reconeixement de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, ha començat el número.

Una bola de quatre metres de diàmetre ha servit de pantalla en què s’han projectat imatges i moments del número. En esta part de l’espectacle s’ha volgut representar, clarament, la grandesa de la nostra festa, comparant-la amb elements d’altres festes d’altres dels països que componen la UNESCO.

Un espectacle d’acrobàcia aèria en una roda alemanya, ha servit per a posar punt final a esta última part de Patrimoni. El foc, interpretat pels ballarins, ha acabat conquistant al planeta terra. Per això, sí o sí, les Falles han de ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Fotografíes: Armando Romeno i Josep V. Zaragoza