expedient unesco
CANDIDATURA

La Festa de les Falles és una font de creativitat col·lectiva i el seu manteniment permet la continuïtat de molts coneixements, expressions i sabers que continuen vius gràcies a la festa.

En esta festa, la creativitat és l’element sobre el qual giren totes les creacions artesanals que participen en la seua manifestació material, elaboració de “la falla”, disseny de les joies elaborades pels orfebres, elecció de disenys per als teixits de la indumentària, elaboració dels pentinats, fabricació de ventalls y brodats, confecció de grans cistelles de flors per a l’ofrena, composició de la conjunció de llum i color a las manifestacions pirotècniques o fabricació pels luthiers d’instruments autòctons.

Esta festa incorpora valors estètics i formals, que afavoreixen l’expressió d’una multiplicitat d’estils creatius procedents de diferents tradicions culturals, que passats pel tamís d’allò local, convertixen a Les Falles en un aparador creatiu de primer ordre.

EXPEDIENT

La redacció de l’expedient de les Falles s’inicia a finals de la primavera de 2011.El text és fruit d’una redacció primigènia seguida de nombroses adaptacions motivades, principalment, per les distintes revisions que té el text.

L’equip de treball va estar compost per una vintena de persones amb una base professional multi disciplinar. La redacció de l’expedient va estar format per un sòlid equip de cinc persones entre els que es trobaven Gil Manuel Hernández (sociòleg i professor d’Antropologia de la Universitat de València), Javier Mozas Hernández (llicenciat en Història i documentalista), José Martínez Tormo (gestor cultural) i Josep Lluís Marín (llicenciat en Filologia Valenciana) davall la coordinació de Jorge Miguel Guarro Monllor (advocat i cap de promoció turística de la Comunitat Valenciana).

L’expedient descriu al llarg dels seus apartats en que consisteix la festa de les Falles així com una enumeració exhaustiva dels elements patrimonials que la composen combinats amb els principis que inspiren la Convenció del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO i que es donen en esta festa.

Sense dubte, la major complexitat fou explicar o definir la festa de Les Falles en un màxim de 250 paraules i amb l’objectiu de que poguera comprendre-les qualsevol dels examinadors encarregats de fer-ho i que mai l’haguera vist, més encara si pertanyia a àmbits socioculturals diferents.

Una volta redactat l’expedient des de la Junta Central Fallera de València, ha passat per diferents institucions en el seu camí cap a la UNESCO: l’Ajuntament de València, posteriorment la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, la Direcció General de Belles Artes i Bens Culturals y d’Arxius i biblioteques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i finalment, la UNESCO.

ESPANYOL

DESCARREGAR
VALENCIÀ

DESCARREGAR
FRANCÈS

DESCARREGAR
RECOLZA LA CANDIDATURA: VIATJA I PROMOCIONA #FALLESUNESCO

Al llarg de l’estiu 2016 hem promogut la promoció de la candidatura #FallesUNESCO a través d’esta campanya. Aprofitant tots els viatges que es fan a l’època estival hem volgut que els amics que recolzen la candidatura es feren fotos amb el cartell oficial als llocs de destinació.

Com es pot observar, hem rebut fotos des de tots els continents del planeta. Moltes gràcies!

Continuem esperant les vostres imatges!